Skip to content

Strategia 2023-2026

Taustaa

Lippukunnan vuosien 2023-2026 painopisteet nousivat esiin johtajistolle ja lippukunnalle tärkeitä arvoja pohdittaessa ja siinä millaisena haluaisimme lippukunnan näyttävän tulevaisuudessa. Tärkeimmiksi asioiksi keskusteluissa nousivat lippukunnan saavutettavuus, kestävä kehitys, eräpainoitteisen toiminnan jatkuminen ja toiminnassa pysyminen. 

Strategian perimmäinen ajatus on saada koko johtajisto kehittämään lippukuntaa samaan suuntaan, samoilla arvoilla ja tietyillä painopisteillä. Strategian on tarkoitus olla työkalu koko johtajistolle toimintaa suunniteltaessa ja palautetta annettaessa ja vastaanotettaessa. Strategian ei tule olla kiveen hakattua, vaan sitä tulee kehittää ja sen kuuluu elää samalla, kun lippukuntakin elää. Vain niin lippukunta voi todella kehittyä.

Strategian painopisteet on päätetty Talvipeijaisissa joulukuussa 2022.

Visio

HeMe kuuluu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Länsi-Helsingin isoimpiin yhteis- ja erähenkisiin lippukuntiin. HeMe tunnetaan laadukkaasta ohjelmasta, metsässä käymisestä, perinteikkyydestä ja erähenkisyydestä.

Missio

Lippukunnan tarkoituksena on partioliikkeen periaatteiden mukaisesti kasvattaa persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia sekä itsenäisesti ajattelevia paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäseniä.

Tavoitteet

1) Jäsenistön pysyvyys

Koko partiojärjestön laajuinen ongelma on viimeistään vartioikäisistä johtajiin siirtyessä tapahtuva jäsenkato. Kato aiheuttaa lippukunnan jäsenistön ikäjakauman epätasaisuutta ja käytännön haasteita lippukunnan pyörittämisessä. 

Jäsenmäärän tasaisuuden saavuttamiseksi on tehtävä jatkuvasti työtä. Laadukasta toimintaa on toteutettava ikäkaudesta huolimatta. Erityistä painoarvoa ja huomiota on annettava kooltaan pieniin ikäluokkiin, jottei yksikään ikäluokka kuihtuisi kasaan. Samalla on pidettävä huoli siitä, ettei yksikään ikäluokka paisu liian suureksi. Uusia aikuisia houkutellaan jatkuvasti toimintaan mukaan laadukasta erätoimintaa toteuttaen. 

Vartioikäisistä johtajistoon siirryttäessä panostetaan uusien johtajien viihtyvyyteen.  Johtajiston pestien mielekkyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Vanhempien lippukuntalaisten hyvinvointia edistetään vain johtajille sekä samoajille tarkoitetuilla tapahtumilla ja tempauksilla, kuten kämppäretkillä, erillisillä teemailloilla sekä kerran vuodessa järjestettävällä päivän kestävällä kilpailulla. 

Tavoitteiden saavuttamiseksi panostetaan entistä enemmän veljesjoukkojen väliseen kommunikointiin sekä lisätään yhteistyötä ikäluokkien välillä edellä mainittuja keinoja käyttäen. 

2) Erätoiminnan jatkuvuus

Erätoiminnan jatkuvuutta varmistetaan tiedon, taidon ja kokemuksen ylläpitämisen kautta. Lippukunnan vuosikalenterissa paikkansa vakiinnuttaneen erätoiminnan, kuten retkien, leirien ja vaellusten määrästä ja laadusta ei tingitä. Valmius retkelle lähtemiseen on myös oleellinen osa erätoimintaa, minkä vuoksi kaluston ja kämpän kunnosta huolehditaan. 

Jermu- ja vartioikäisten taitotasoa seurataan vuosittain luokkamerkkikokeissa, joissa testataan ja opetellaan Ruskeassa linjassa määrätyt erätaidot. Luokkamerkkisuorituksista sekä muista tapahtumista saatujen tietojen avulla voidaan kiinnittää huomiota niihin aiheisiin, joiden hallinnassa ilmenee puutteita. Erätaitoihin liittyvää osaamista välitetään eteenpäin maastossa tapahtuvan käytännön harjoittelun lisäksi viikkotoiminnassa ja retkillä järjestettävän koulutustoiminnan muodossa. Kaikilla toiminnansuunnittelun tasoilla tulee pohtia, miten erätoiminta ilmenee toiminnassa luonnostaan ja miten sen jatkuvuutta voidaan edistää kyseisen tapahtuman puitteissa.

Erähenkisyys ja vahva luontosuhde ovat asenteita, joiden kehittymistä HeMen toiminnassa tuetaan altistamalla lippukunnan jäseniä myönteisille ja elämyksellisille luontokokemuksille. Nuorempia lippukuntalaisia innostetaan kokeilemaan, kokemaan ja oppimaan uusia asioita. Vanhemmat ikäluokat vaikuttavat oman esimerkkinsä voimalla siihen, millaiseksi nuorempien suhtautuminen eräpartiotoimintaa kohtaan muodostuu. 

3) Saavutettavuuden kehittäminen

Kehittämällä saavutettavuustekijöitä on mahdollista luoda mahdollisimman monelle osallistujalle edellytykset osallistua lippukunnan toimintaan. Jaamme saavutettavuuden neljään osa-alueeseen: Perustarpeiden (ruokailu, hygienia, liikkuminen sekä lepo) saavutettavuus, turvallisuus, saavutettavuuden kouluttaminen eteenpäin sekä viestintä, jolla varmistetaan saavutettavuustekijöistä informoiminen jäsenistölle. 

Saavutettavuuden koulutukseen sisältyy aiheen käsittely johtajiston kokouksissa. Lisäksi johtajistolle järjestetään erillinen koulutus saavutettavuuden teemoista. Lippukunnan viestintämateriaalia kehitetään siten, että siinä otetaan huomioon saavutettavuuden osa-alueet. Lisäksi varmistetaan lippukunnan sisäisen viestinnän avoimuus. 

Kokonaisuutena tarkoitus on arvioida olemassa olevia toimintamalleja ja kehittää niitä mahdollisuuksien mukaan saavutettavimmiksi eli sellaisiksi, että jokaisella on mahdollisimman hyvä olla. Tämä koskee eritoten turvallisuutta ja perustarpeiden saavutettavuutta.

Tavoitteiden toteutumiseksi perustetaan saavutettavuuskilta.

4) Kestävä kehitys

Kestävä kehitys ja sen varmistaminen on partiotoiminnassa keskeisessä roolissa. Toiminnan edellytyksenä on paikallinen luonto ja sen suojelemiseen on syytä kiinnittää huomiota. Teema tulee esille myös partioihanteiden kohdassa: ”Rakastaa ja suojella luontoa”.

Kestävä kehitys otetaan huomioon erityisesti toiminnan suunnittelussa. Uusien hankintojen sijaan painotetaan vanhan hyödyntämistä. Kalustoa huolletaan sen pitkäikäisyyyden varmistamiseksi ja kalustoa myös lainataan uuden hankkimisen sijaan. Ruoan suunnittelussa korostuu kasvisruuan rooli ja hävikin vähentäminen. Kierrätysmahdollisuuksia myös parannetaan ja niistä tiedotetaan jäsenistölle. Retkillä valitaan ympäristöystävällisin kuljetusmuoto valitaan mahdollisuuksien mukaan ja vältetään erityisesti yksityisautoilua. 

Jäsenille viestitään ja koulutetaan myös mahdollisuuksista edistää kestävää kehitystä omassa elämässään. Tämä toteutaa esimerkiksi siten, että kaikki ryhmät toteuttavat vähintään yhden ympäristökasvatusteemaisen illan kaudessa.

Käytetyt termit

  • Strategia on perusluonteinen pitkän aikavälin toimintasuunnitelma, jossa tarkastellaan toiminnan kannalta elintärkeitä pääasioita. Strategiassa esitellään lippukunnan toiminnan keskeiset suuntaviivat.
  • Missio on syy, miksi lippukunta on olemassa, lippukunnan perustehtävä.
  • Pesti Partiossa tehtävää kutsutaan pestiksi. Pestaaminen on prosessi, johon kuuluu tehtävän sisällöstä ja kestosta sopimisen lisäksi myös tuesta, koulutuksesta, arvioinnista ja palautteesta huolehtiminen koko pestin ajan. Esim. kolkkaveljesjoukonjohtaja ja talviretken johtaja ovat pestejä.
  • Visio on tila, johon lippukunnan toivotaan pääsevän. Visio on mielikuva tavoittelemisen arvoisesta tilasta.
  • Peijaiset on HeMen johtajille ja vaeltajille tarkoitettu retki, jossa järjestetään johtajahuoltoa ja kehitetään lippukunnan toimintaa.
  • Ruskea Linja on HeMen vartio-ohjelma. Ruskean Linjan sisältö on osa HeMen partio-ohjelmaa.